8. Međunarodni eko kamp „Zlakusa 2016“

Osmi međunarodni eko kamp „Zlakusa 2016“ održan je od 20. do 30. avgusta 2016. godine. Za razliku od prethodnih eko kampova na kojima su učestvovali studenti volonteri, stariji od 18 godina, iz različitih država sveta, ovogodišnji učesnici bili su deca uzrasta osnovaca iz gradića Mojsijev, sa severa Rumunije. U okviru kampa ugošćeno je deset učenika i pet nastavnika iz Rumunije.

Cilj eko kampa je uspostavljanje veze između novoosnovane Gradske opštine Sevojno i ovog grada iz Rumunije a na inicijativu učenika Osnovne škole „Aleksa Dejović“ (inače članova Etno udruženja „Zavičaj“ – Jelene Vagurić i Dušana Drndarevića, učenika osmog razreda). Pored učenika ove škole na eko kampu su učestvovali i učenici Osnovne škole „Slobodan Sekulić“ iz Krčagova. Učenici iz Sevojna i Krčagova, sa svojim vršnjacima iz Rumunije, napravili su kontakte tokom jednog od prethodnih zajedničkih projekata pod rukovodstvom nastavnice fizike Jelena Radovanović, tako da je jedan upešan projekt pretočen u novi, čime je postignuta održivost prethodnog i stvoreni uslovi za dalju saradnju između Sevojna u Srbiji i Mojsijeva u Rumuniji. Za očekivati je saradnju i na raznim drugim poljima (kultura, prosveta, sport …) u budućnosti, između ova dva mesta, koja bi trebalao da preuzmu lokalne samouprave, što je ideja nastavnika matematike, Saše Drndarević, koji je započetu saradnju dece uvrstio u već postojeći i tradicionalni eko kamp, čiji je on idejni pokretač. Na taj način, učenici iz Srbije i Rumunije imali su priliku i da se lično upoznaju, druže i razmene razna iskustva i predstave jedni drugima kulturu i tradiciju svog naroda.

dsc_0828-1024x683

Pored aktivnosti koje su već prepoznatljive za eko kamp u Zlakusi (rad na uklanjanju divljih deponija iz prirode) učesnici ovogodišnjeg eko kampa su uredili, odnosno, ofarbali školski letnji amfiteatar u krugu Osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu. Tom prilikom učenici i nastavnici su dočekani od strane direktora i nastavnika škole. Gosti su imali priliku da obiđu školu u Sevojnu. Prijem za nastavnike iz Rumunije, sa organizatorima eko kampa, je priređen i u Gradskoj opštini Sevojno, koja je finansijski podržala deo aktivnosti tokom eko kampa i obezbedila deo putnih troškova za odlazak naših učesnika eko kampa u uzvratnu posetu u Rumuniju (prvenstveno učenika, kao i predstavnika škole i opštine Sevojno). Za goste iz Rumunije organizovani su izleti u bogato turističko okruženje poput: Terzića avlije, grnčarskog domaćinstva Lazić u Zlakusi, Potpećke pećine, Narodnog muzeja u Užicu, Stare hidrocentrale, Jokanovića kuće, Starog grada, Crkve brvnare Sv. Marko, Kadinjače, Stopića pećine, Muzeja Staro selo u Sirogojnu, vodopada u Gostilju, Zlatibora, Mokre gore, Drvengrada, Šarganske osmice …

Deo sredstvava za realizaciju eko kampa su obezbeđena kroz programe podrške mladima Gradkse opštine Sevojno jer su učesnici eko kampa i razemene učenici škole u Sevojnu. Deo aktivnosti eko kampa podržan je i od strane Ambasade USA u Srbiji kroz projekat „Mladi su budućnost“ i Etno parka „Terzića avlija“ iz Zlakuse. Nosioci eko kampa od njegovog pokretanja do danas su Etno udruženje „Zavičaj“ i Etno park „Terzića avlija“.

Odlazak učenika Osnovne škole „Aleksa Dejović“ iz Sevojna i Osnovne škole „Slobodan Sekulić“ iz Krčagova, u pratnji predstavnika organizatora eko kampa i nastavnika uključenih u ove projekte, kao i predstavnika Gradske oštine Sevojno, planiran je za mesec novembar 2016. godine.

Najnovija brošura

brosura_m