9. Sabor izvornog stvaralaštva matice i dijaspore „Zlakusa u pesmi i igri 2014“ – 5-6. juli 2014.

Devetu godinu zaredom u Zlakusi, u Etno parku „Terzića avlija“ održava se Sabor „Zlakusa u pesmi i igri“, u subotu i nedelju, 5. i 6. Jula 2014. godine (tradicionalno uvek vikend pred Ivanjdan)

Tradicionalno prvog dana Sabora održava se takmičenje izvornih pevačkih grupa u kategorijama pevanje na bas i kajde. Pored pobednika u kategorijama proglašava se i sveukupni pobednik Sabora, takozvani ZLAKUŠKI POBEDNIK, koji se svake godine predaje iz ruke prošlogodišnjeg pobednika u ruke novog pobednika Sabora. U revijalnom delu programa, pored domaćina, Etno udruženja „Zavičaj“ nastupiće i gosti iz dijaspore i drugih delova Srbije: SKUD Afrika iz Johanesburga (Južnoafrička Republika), KUD Ohriđanka iz Ohrida (Makedonija), kao i veterani KUD-a Sevojno i KUD-a Vuk Karadžić iz Loznice. U Subotu, program počinje na letnjoj sceni u Terzića avliji u 18 časova a programu prethodi defile svih učesnika centralnim ulicama Sevojna i kroz Zlakusu preko mosta ne Đetinji uz pratnju trubačkog orkestra Veljka Ostojića iz Zlakuse.

Drugi dan Sabora predviđen je za susrete folklornih ansambala. Program takođe počinje u 18 časova a na koncertu nastupaju SKUD Afrika, KUD Ohriđanka, KUD Sveti Sava iz Zvornika (Republika Srpska) i ansambli domaćina.

Posebni gosti ovog sabora su članovi SKUD-a Afrika iz daleke Južnoafričke Republike, kod kojih su za vreme uskršnjih praznika gostovali članovi omladinskog ansambla Etno udruženja „Zavičaj“. SKUD Afrika boravi u gostima Etno udruženja „Zavičaj“ od 3. do 12. Jula i ova dva ansambla pored na manifestaciji prirediće još dva koncerta: 7. Jula u Kniću i 11. Jula na Zlatiboru. Za vreme boravka članovima SKUD-a Afrika biće organizovani brojni izleti u bogato turističko okruženje (Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Drina, Perućac, Doburn, Višegrad, Soko Grad, Bijeljina), kao i obilazak znamenitosti Grada Užica sa prijemom u Gradskoj kući. Članovi dečijeg ansambla KUD-a Ohriđanka iz Ohrida borave u Zlakusi po drugi put i sa njima „Zavičaj“ ima već tradicionalnu razmenu i saradanju.

Pokrovitelj Sabora je Grad Užice, a sponzori „Terzića avlija“ i str „Fortuna“ iz Zlakuse.

zlakusa_u_pesmi_i_igri-2014

 

Najnovija brošura

brosura_m