8. Sabor izvornog stvaralaštva „Zlakusa u pesmi i igri 2013“

Osmi po redu Sabor izvornog stvaralaštva matice i dijaspore «Zlakusa u pesmi i igri», održaće se u subotu i nedelju, 6. i 7. Jula 2013. godine. U okviru Sabora tradicionalno održaće se takmičarski deo za izvorne pevačke grupe u kategorijama pevanja na bas i iz vika (kajde).

Pobednici po kategorijama (muške pevačke grupe, ženske pevačke grupe, mlađe ženske pevačke grupe i pevanje iz vika), pored diploma dobiće prigodne nagrade. Kao i svake godine, proglasiće se sveukupni pobednik Sabora koji će pored diplome i prigodne nagrade, od sveukupnog pobednika prošlogodišnjeg Sabora dobiti na čuvanje prelazni pehar.

plakatU subotu, 6. Jula, učesnici Sabora u pratnji trubačkog orkestra, učestvovaće u defileu ulicama Sevojna od 16,30 časova, gde će se na kratko zadržati na «Krugu» između standbenih blokova a zatim produžiti ka Zlakusi. Nakon polaganja cveća u spomen parku «Vešala» učesnici će defileom stići do Terzića avlije gde će se na letnjoj pozornici održati takmičarski i revijalni deo programa. U revijalnom delu programa gosti su članovi KUD-a Oplenac iz Topole, Centra za kulturu Velika Plana, KUD-a Milan Đ. Milićević iz Ripnja, KUD-a Boško Vujadin iz Istočnog Sarajeva i KUD-a Sevojno. U takmičarskom delu programa pored velikog broja pevačkih grupa iz zlatiborskog orkuga (Užica, Požege, Kosjerića, Prijepolja, Nove Varoši…) nastupiće pevačke grupe i iz ostalih krajeva Srbije i dijaspore ( Prelo iz Beograda, Jelek iz Grocke, Riznica iz Kraljeva, pevačka grupa Vojkovići iz Republike Srpske …). Program u Terzića avliji počinje od 18 časova a nakon njegovog završetka biće organizovana žurka za  učesnike.

U nedelju, 7. Jula ( Ivanjdan – slava Etno udruženja «Zavičaj»), od 19 časova, na istoj letnjoj pozornici, nakon Raspevane avlije u kojoj učestvuju vokalni solisti u pratnji dečijeg narodnog orkestra održaće se koncert svih ansambala Zavičaja i njihovih gostiju.

U slučaju loših vremenskih prilika (kiše) program će se održati u Radničkom domu u Sevojnu.

 

Najnovija brošura

brosura_m