Izaberite stranicu

ГРАЂАНИ СЕЛА ЗЛАКУСЕ ТРАЖЕ ДА СЕ ПООШТРЕ КАЗНЕ ЗА ЛОПОВЕ

У Етно парку «Терзића авлија» се чува стенограм са Народне Скупштине Краљевине Србије, из 1890. године, почев од XXCVII редовног састанка ванредне Народне скупштине 21. Фебруара 1890. године на чијем крају се налази и Буџет Краљевине Србије са приходима и расходима за буџетску 1890. годину.

У овој већ антикварној књизи, која броји преко 1000 страна помиње се село Злакуса, на XCIV редовном састанку ванредне Народне скупштине, од дана 27. Фебруара 1890. године, којом је председавао Потпреседник Димитрије Катић а присуствовао и Министар финансија, са почетком у 3 часа по подне, под редном тачком бр.63, на следећи начин:

——————————————————————————————————

«Грађани села Злакусе у окр. ужичком моле за решење: да се општине разгрупишу; да се одреди поновни премер и класификација земљишта; да се зиратна места могу заграђивати; да се могу крчмити сви сељачки производи, да се закони за лопове пооштре.»

У наставку стоји Решење:

«Да се ради премера земљишта упути министру финансија као надлежном а преко осталих тачака у молби прећи на дневни ред јер садрже предлог»

—————————————————————————————————–

Уједно, ово је један од првих писаних помена села Злакусе, уз попис мештана становништва Злакусе из пописа Кнежевине Србије, након 1860. године када се помињу и фамилије које су данас најбројније у селу – Шуњеварићи, Терзићи, Станковићи (данашњи Станкићи), Глишићи, Тешићи…

 

Најновија брошура

brosura_m