Izaberite stranicu

КАКВО “БЛАГО“ СУ НЕМЦИ ОДВУКЛИ ИЗ ЗЛАКУСЕ?

Oчевици разних догађаја у Злакуси за време Другог светског рата својим усменим предањима одржали су од заборава неколико битних дешавања у селу, у периоду 1941-1945. година од којих су најважније битка на Градини, страдање 18 мештана села после те битке, дани Ужичке републике, минирање пруге на Злакушкој Рампи и битка између бораца Друге пролетерске бригаде и Немаца из оклопног воза у којој је смртно рањен Народни херој Миодраг Миловановић Луне…

Међутим, један од догађаја из тог периода је и до данас остао под велом тајни и по мало и заборављен у односу на ова наведена крупнија дешавања … Старији мештани села понекад помену причу како су немачке војне снаге у време тих ратних дана вршиле ископавања у засеоку Шуњеварићи (недалеко од Шуњеварића врела) испод једне стене – јама настала као последица тог ископавања присутна је и дан данас. Ископани узорци стена претерани су једном воловском запрегом до пруге у селу где је тај садржај транспортован даље возом у непознатом смеру и крајњој одредници. Убрзо након тога, уследило је и повлачење немачких војних снага из ужичког краја тако да више није било ископавања на тој локацији. До данас је остало и непознато шта је то могло бити занимљиво за Немце, зашто су ископине отеране, где, као и какви су резултати истраживања били уколико су узорци били намењени истраживању.

Приликом последње израде геолошке карте златиборског краја, током 2011. године, стручњаци Геолошког института на неколико дана су боравили у селу, обилазећи шире окружење села. Није им било познато за овај догађај из Другог светског рата, као ни у плану испитивање постојеће јаме али након испричане приче ипак су одвојили време и посетили јаму. Незванично мишљење чланова тог тима стручњака, без неког детаљног испитиавња, је да ту није могло бити неких значајних трагова неке руде (бар у неком проценту исплативом за експлоатацију) али да има неких нелогичности у распореду слојева у стенама које су могли на лицу места да виде.

Тако да и даље остаје под велом тајни шта и зашто су Немци тог дана на воловској запрези отерали из Злакусе, да ли су то узорци стена или нешто сасвим друго!?

 

 

 

Најновија брошура

brosura_m