KAKVO “BLAGO“ SU NEMCI ODVUKLI IZ ZLAKUSE?

Očevici raznih događaja u Zlakusi za vreme Drugog svetskog rata svojim usmenim predanjima održali su od zaborava nekoliko bitnih dešavanja u selu, u periodu 1941-1945. godina od kojih su najvažnije bitka na Gradini, stradanje 18 meštana sela posle te bitke, dani Užičke republike, miniranje pruge na Zlakuškoj Rampi i bitka između boraca Druge proleterske brigade i Nemaca iz oklopnog voza u kojoj je smrtno ranjen Narodni heroj Miodrag Milovanović Lune…

Međutim, jedan od događaja iz tog perioda je i do danas ostao pod velom tajni i po malo i zaboravljen u odnosu na ova navedena krupnija dešavanja … Stariji meštani sela ponekad pomenu priču kako su nemačke vojne snage u vreme tih ratnih dana vršile iskopavanja u zaseoku Šunjevarići (nedaleko od Šunjevarića vrela) ispod jedne stene – jama nastala kao posledica tog iskopavanja prisutna je i dan danas. Iskopani uzorci stena preterani su jednom volovskom zapregom do pruge u selu gde je taj sadržaj transportovan dalje vozom u nepoznatom smeru i krajnjoj odrednici. Ubrzo nakon toga, usledilo je i povlačenje nemačkih vojnih snaga iz užičkog kraja tako da više nije bilo iskopavanja na toj lokaciji. Do danas je ostalo i nepoznato šta je to moglo biti zanimljivo za Nemce, zašto su iskopine oterane, gde, kao i kakvi su rezultati istraživanja bili ukoliko su uzorci bili namenjeni istraživanju.

Prilikom poslednje izrade geološke karte zlatiborskog kraja, tokom 2011. godine, stručnjaci Geološkog instituta na nekoliko dana su boravili u selu, obilazeći šire okruženje sela. Nije im bilo poznato za ovaj događaj iz Drugog svetskog rata, kao ni u planu ispitivanje postojeće jame ali nakon ispričane priče ipak su odvojili vreme i posetili jamu. Nezvanično mišljenje članova tog tima stručnjaka, bez nekog detaljnog ispitiavnja, je da tu nije moglo biti nekih značajnih tragova neke rude (bar u nekom procentu isplativom za eksploataciju) ali da ima nekih nelogičnosti u rasporedu slojeva u stenama koje su mogli na licu mesta da vide.

Tako da i dalje ostaje pod velom tajni šta i zašto su Nemci tog dana na volovskoj zaprezi oterali iz Zlakuse, da li su to uzorci stena ili nešto sasvim drugo!?

 

 

 

Najnovija brošura

brosura_m