Koncert „KOLO NAS JE ODRŽALO – KOLU HVALA“ Etno udruženje „Zavičaj“ – Zlakusa

Etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse priredio je svoj tradicionalni svečani koncer u Narodnom pozorištu u Užicu, pod nazivom „Kolo nas je održalo, kolu hvala“, u nedelju, 3. februara 2019. godine, sa početkom u 17 časova.

Koncert je ovog puta bio posvećen, kako srpskom kolu koje je uvršteno u UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovečnastva, tako i grnčarskom kolu tj. starom grnčarskom zanatu po kome je Zlakusa najpoznatija a za koji je takođe poslat predlog upisa u UNESKO-vu listu nematerijalne svetske baštine, kao i stogodišnjici završetka Velikog rata. Na jedinstven način, folklorne koreografije su se nizale jedna za drugom a publiku su kroz različite krajeve Srbije, uvodili uz zanimljivu priču o grnčariji i Prvom svetskom ratu, naratori Aleksa Zarev (u ulozi novinara) i Vasilije Terzić (u ulozi potomka starog majstora grnčarije).

Na koncertu su uzele učešće sve sekcije Zavičaja: članovi dečjih folklornih grupa, omladinski folklorni ansambl, ženska i muška izvorna pevačka grupa.

Koncert je pomoga Grad Užice i Narodno pozorište Užice.

Najnovija brošura

brosura_m