Kultura i umetnost

Zlakusa je inspiracija mnogim umetnicima koji dolaze u selo ali u ovom selu i žive meštani koji se uspešno bave različitim vidovima kulturnog izražavanja i  selo je u zlatiborskom okrugu sa najbogatijim kulturnim dešavanjima od kojih mnoga imaju i međunarodni karakter. U ovoj oblasti svakako najveći značaj ima međunarodna kolonija umetničke keramike a najviše kulturnih dešavanja u selu je u organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“ i Etno parka „Terzića avlije“. Značajan doprinos kulturnom razvoju sela ima i likovna galerija Vasilija Terzića, kao i trubački orkestar Veljka Ostojića. Jedan broj stanovnika se bavi profesionalno ili iz hobija fotografijom, slikanjem ili su članovi raznih muzičkih i folklornih sekcija Etno udruženja „Zavičaj“.

Pored najpoznatijih manifestacija u selu, kao što su pomenuta kolonija umetničke keramike, „Zlakusa u pesmi i igri“, „Jesen u zlakusi –LONČARIJADA“ u selu se često održavaju:

U organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“ i Etno parka „Terzića avlija“ se čuva tradicija i neguju razni običaji koji se često prezentuju široj javnosti, kako na sceni tako i na TV ekranima kroz mnoge emisije snimane u Zlakusi ili putem izdavanja raznih publikacija na ovu temu. U etno parku, pored stalnih postavki u muzejskom delu održavaju se često razne tematske izložbe, promocije, okrugli stolovi, NOĆ MUZEJA…

Najnovija brošura

brosura_m