Izaberite stranicu

Култура и уметност

Злакуса је инспирација многим уметницима који долазе у село али у овом селу и живе мештани који се успешно баве различитим видовима културног изражавања и  село је у златиборском округу са најбогатијим културним дешавањима од којих многа имају и међународни карактер. У овој области свакако највећи значај има међународна колонија уметничке керамике а највише културних дешавања у селу је у организацији Етно удружења „Завичај“ и Етно парка „Терзића авлије“. Значајан допринос културном развоју села има и ликовна галерија Василија Терзића, као и трубачки оркестар Вељка Остојића. Један број становника се бави професионално или из хобија фотографијом, сликањем или су чланови разних музичких и фолклорних секција Етно удружења „Завичај“.

Поред најпознатијих манифестација у селу, као што су поменута колонија уметничке керамике, „Злакуса у песми и игри“, „Јесен у злакуси –ЛОНЧАРИЈАДА“ у селу се често одржавају:

У организацији Етно удружења „Завичај“ и Етно парка „Терзића авлија“ се чува традиција и негују разни обичаји који се често презентују широј јавности, како на сцени тако и на ТВ екранима кроз многе емисије снимане у Злакуси или путем издавања разних публикација на ову тему. У етно парку, поред сталних поставки у музејском делу одржавају се често разне тематске изложбе, промоције, округли столови, НОЋ МУЗЕЈА…

Најновија брошура

brosura_m