Izaberite stranicu

Месна заједница

TериторијаЗлакуса, некад општинско место, после другог светског рата било је у једној месној заједници са селима Потпећ, Крвавци, Поточање и Горјани а 2004. године постаје самостална месна заједница на површини територије од 665 ha.

Данашања територија месне заједнице налази се на десној обали реке Ђетиње и са десне стране магистралног пута Ужице-Пожега (док је некад КО Злакуса прелазила и преко садашње леве стране магистрале, све до старе трасе пута којим су некад прелазили и турски каравани а сада тај део припада МЗ Горјани). Пружа се између Потпећког поља и речице Петнице (која извире испред споменика природе Потпећка пећина) на западу, врха Градина (уједно највиша тачка села) и села Дрежника на југу, Јоцовог брда и села Роге на југоистоку, села Рупељева на истоку, Узићког поља и села Узићи на североистоку и села Горјани на северу.

Како се узићко, злакушко (Млађеновина, са десне стране Ђетиње и Камењача, између пруге Београд-Бар и леве обале Ђетиње) и потпећко поље настављају преко Шенгоља и Расне на пожешку котлину, може се рећи да је равничарски део МЗ Злакуса њен саставни део што потврђују потпуно исти климатски услови који карактеришу ову котлину. Други део МЗ, онај брдски, размештен је по обронцима Градине (932м), испод тзв. Карџине или Марића стене (650м), Боровњака (670м), Јоцовог брда (760м), према Рошкој плочи и брду Врањача. Управо прве куће су ницале по тим брдским деловима села док је равничарски део око Ђетиње коришћен у пољопривредне сврхе. Временом, житељи села почели су постепено силазити и насељавати равничарски део, ближе реци, њивама и магистралном путу тако да је данас на том равничарском делу и центар села, тзв. Пецарина и Џаовина. Поједини називи делова села датирају из времена турске владавине овим крајевима.

Структура – број становника у МЗ Злакуса се креће последњих деценија у распону од 690 до 730, а број домаћинстава од 205 до 216. МЗ Злакуса има основну четвороразредну школу, спортски терен, неколико споменика из прошлости, више прехрамбено-трговинских радњи и предузећа, угоститељски објекат, 50 категорисаних лежаја у сеоском туризму, летњу позорницу, етно музеј, ликовну галерију, маркиране пешачке стазе, мини камп за планинаре, производњу грнчарије, неколико активних удружења грађана, актив жена, један спортски клуб, три гробља, веће засаде малина, купина, шљива, узгајиваче цвећа, поврћа, пастрмки, произвођаче млека, меда, ужичке ракије и месних производа … У плану су изградња цркве, спа хотела, дома културе са фискултурном салом, трим и бициклистичке стазе…

ДАН МЗ ЈЕ 18. АВГУСТ – 18. Август се обележава као Дан МЗ Злакуса јер је не тадашњи дан трагично страдало 18 мештана села 1941. године, као знак одмазде немачких и шиптарских војних снага после битке на Градини, тако што су исти стрељани а потом обешени на уласку у село.

Најновија брошура

brosura_m