Panorame sela

Selo Zlakusa posmatrano iz ptičije perspektive ima oblik venca pošto je sa svih strana okružena brdima. Gledajući iz pravca susednog sela Gorjani, sa magistralnog puta Beograd-Užice, zlakuško polje i selo Zlakusa je oivičena Rupeljevskom stenom na severoistoku, vrhovima Vranjače na istoku, Jocovim brdom na jugoistoku, vencima i vododelnicom Gradine na jugu i Čolskim vratima na jugozapadu. Sa severne strane se nalaze najviši delovi sela Gorjani. Iz tog razloga Zlakuse je bogata sa prelepim vidikovcima sa kojih se pružaju jedinstveni pogledi na pojedine zaseoke kao i šire okruženje.

Sa najviše tačke sela (Gradina, 931m n.v.) pruža se na primer veličanstven pogled pod 360 stepeni, na vrhove Zlatibora i dolinu reke Rzava sa jedne strane, odnosno na Ovčar, Kablar, požešku kotlinu, panoramu Sevojna i Jelovu Goru, sa druge strane. Zato je Zlakusa, nakon markiranja pešačkih staza od strane Etno parka «Terzića avlija» postala otkriće za mnoga planinarska društva širom Srbije i Evrope, i zato je vododelnicom iznad sela prošla i trasa novoprojektovanog Evropskog pešačkog puta E-7.

Jedino po pravcu severoistok zapad selo je otvorenom dolinom reke Đetinje koja ga spaja sa požeškom kotlinom sa jedne strane, odnosno potpećkim poljem sa druge strane, u kom pravcu se pruža i trasa pruge Beograd-Bar i magistralnog puta.

Najnovija brošura

brosura_m