Grnčarija

ZLAKUSA, PRESTONICA GRNČARIJE

Zlakusa je svakako najpoznatija po starom grnčarskom zanatu koje je u ovom selu zastupljeno više od tri veka. Specifičnost zlakuške grnčarije se ogleda u tome što se zemljano posuđe izrađuje od dva prirodna materijala – zemlje (gline, tzv „gnjile“) i kamena (minerala kalcita, tzv. „vrste“), koji se mešaju u odnosu 1:1,  originalnom tehnologijom izrade zidanjem na ručnom kolu a proizvodi su se do skora pekli na otvorenoj vatri. Sam kalcit daje čvrstinu posuđu, otpornost na visoke temperature, posebnu aromu jelima koja se spremaju u ovom posuđu a kako su sami materijali poptuno prirodni kaže se da je hrana spremana u ovakvom posuđu najukusnija i najzdravija pa je ustaljen drugi naziv za zlakušku grnčariju – SRPSKI CEPTER.

Posebna zanimljivost za zlakušku grnčariju je da ni jedne od dve pomenute sirovine nema u Zlakusi – „vrsta“ se vadi i doprema iz susednog sela Rupeljeva a glina iz sela Vranjani (kod Požege) koje je udaljeno skoro 30km od Zlakuse, dok ni u jednom od ova dva sela gde ima sirovina nikad se niko nije bavio grnčarskim zanatom.

Danas, u Zlakusi aktivno radi 18 grnčarskih domaćinstava i nekoliko njih s vremena na vreme, sezonski, tako da broj stanovnika koji se bavi ovim starim zanatom se kreće oko 40 jer je slučaj da se u jednoj porodici izradom zemljanog posuđa bavi po 2-3 osobe. Grnčari Zlakuse, ili lončari, kako sami sebe nazivaju okupljeni su i oko svojih udruženja – Udruženje lončara Zlakusa i novije Udruženje zlakuška grnčarija.

Članovi Udruženja lončara su otišli korak dalje i zaštitili su svoje proizvode zaštitnim znakom „Z“ koji ukazuje da je zemljana posuda urađena po tehnologiji staroj preko tri veka – od tačno predviđenog odnosa dve pomenute sirovine i na ručnom kolu, što je garant kvaliteta zlakušog posuđa.

Vizija Etno udruženja „Zavičaj“, Etno parka „Terzića avlija“ i Udruženja lončara „Zlakusa“ je da selo Zlakusa postane prestonica grnčarije na Balkanu. S tim ciljem je pokrenut i sajam grnčarije – LONČARIJADA u sklopu manifestacije Jesen u Zlakusi, u okviru koga se okupljaju grnčari iz raznih krajeva Srbije i okruženja, razmenjuju svoja iskustva i okviru okruglih stolova na temu mogućnosti grnčarskog zanata, izlažu svoje proizvode i na taj način prezentuju raličitost materijala i same tehnike izrade grnčarskih proizvoda. Poslednjih godina se sprovode brojne aktivnosti koje vode ka uređenju sela u duhu starog grnčarskog zanata, što dolikuje svakoj prestonici.

Pored upotrebnih posuda zlakuška grnčarija je našla i primenu u umetnosti kroz Međunarodnu koloniju umetničke keramike koja se u selu održava neprekidno već dve decenije i kroz izradu suvenira.

Više o grnčariji u Zlakusi na:www.zavicaj.info

. . .

VIDEO SEKCIJAClick to Watch Video

Najnovija brošura

brosura_m