Izaberite stranicu

Грнчарија

ЗЛАКУСА, ПРЕСТОНИЦА ГРНЧАРИЈЕ

Злакуса је свакако најпознатија по старом грнчарском занату које је у овом селу заступљено више од три века. Специфичност злакушке грнчарије се огледа у томе што се земљано посуђе израђује од два природна материјала – земље (глине, тзв „гњиле“) и камена (минерала калцита, тзв. „врсте“), који се мешају у односу 1:1,  оригиналном технологијом израде зидањем на ручном колу а производи су се до скора пекли на отвореној ватри. Сам калцит даје чврстину посуђу, отпорност на високе температуре, посебну арому јелима која се спремају у овом посуђу а како су сами материјали поптуно природни каже се да је храна спремана у оваквом посуђу најукуснија и најздравија па је устаљен други назив за злакушку грнчарију – СРПСКИ ЦЕПТЕР.

Посебна занимљивост за злакушку грнчарију је да ни једне од две поменуте сировине нема у Злакуси – „врста“ се вади и допрема из суседног села Рупељева а глина из села Врањани (код Пожеге) које је удаљено скоро 30км од Злакусе, док ни у једном од ова два села где има сировина никад се нико није бавио грнчарским занатом.

Данас, у Злакуси активно ради 18 грнчарских домаћинстава и неколико њих с времена на време, сезонски, тако да број становника који се бави овим старим занатом се креће око 40 јер је случај да се у једној породици израдом земљаног посуђа бави по 2-3 особе. Грнчари Злакусе, или лончари, како сами себе називају окупљени су и око својих удружења – Удружење лончара Злакуса и новије Удружење злакушка грнчарија.

Чланови Удружења лончара су отишли корак даље и заштитили су своје производе заштитним знаком „З“ који указује да је земљана посуда урађена по технологији старој преко три века – од тачно предвиђеног односа две поменуте сировине и на ручном колу, што је гарант квалитета злакушог посуђа.

Визија Етно удружења „Завичај“, Етно парка „Терзића авлија“ и Удружења лончара „Злакуса“ је да село Злакуса постане престоница грнчарије на Балкану. С тим циљем је покренут и сајам грнчарије – ЛОНЧАРИЈАДА у склопу манифестације Јесен у Злакуси, у оквиру кога се окупљају грнчари из разних крајева Србије и окружења, размењују своја искуства и оквиру округлих столова на тему могућности грнчарског заната, излажу своје производе и на тај начин презентују раличитост материјала и саме технике израде грнчарских производа. Последњих година се спроводе бројне активности које воде ка уређењу села у духу старог грнчарског заната, што доликује свакој престоници.

Поред употребних посуда злакушка грнчарија је нашла и примену у уметности кроз Међународну колонију уметничке керамике која се у селу одржава непрекидно већ две деценије и кроз израду сувенира.

Више о грнчарији у Злакуси на: www.zavicaj.info

. . .

ВИДЕО СЕКЦИЈАClick to Watch Video

Најновија брошура

brosura_m