Projekat „Decenija EKO kampova u Zlakusi“

Zbog postojeće situacije oko svetske pandemije koronevirusa i nemogućnosti održavanja tradicionalnog, jubilarnog Desetog međunarodnog eko kampa „Zlakusa 2020“ neformalna grupa pod nazivom „Mladi za selo“ obeležava jubilej eko kampova u Zlakusi kroz projekat „Decenija eko kampova u Zlakusi“.

Napred navedeni program  je podržan od strane projekta „Zeleni inkubator“ koji realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa partnerima, Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), a uz podršku Evropske unije.

Projekat „Mladi za selo“ podržan je od strane Grada Užica kroz programe za mlade a nastao je zahvaljujući Etno udruženju „Zavičaj“ koji je osmislio ideju koju je podržala i Ambasada SAD u Beogradu.

Jedna od prvih projektnih aktivnosti „Mladi za selo“ je realizacija mini eko kampa „Zlakusa 2020“ u periodu od 15. do 20. septembra u kojoj učestvuju studenti volonteri iz Srbije i lokalne zajednice. Aktivnosti mini eko kampa su:

  • mapiranje neočišćenih divljih deponija u Zlakusi, Rupeljevu, Rogama (obale Rzava)
  • čišćenje plaža na Rzavu, manje deponije u Vranjači u Zlakusi, sakupljanje smeća ispred spomenika prirode Potpećka pećina u Potpeću i okruženja starog „rimskog mosta“ na rečici Derventi
  • uređenje ulaska u selo Zlakusu – farbanje ograde mosta ne reci Đetinji
  • radionice na temu „Značaj primarne selekcije“ i „Prezentacione veštine i komunikacija“

Ovim putem pozivamo lokalne volontere da se pridruže učesnicima mini eko kampa u subotu, 19. septembra i uzmu učešće na farbanju ograde mosta i uređenju okruženja spomen parka „Vešala“.

Takođe, pozivamo zainteresovane za učešće na radionici na temu „Prezentacione veštine i komunikacija“, koja će se održati u subotu, 19. septembra, od 17 časova u Etno parku „Terzića avlija“

Informacije i prijave na telefon 069 5461181 ili elektronski na: terzicaavlia@gmail.com

Napomena: ova publikacija je nastala u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi i mišljenja autora izneti u ovoj publikaciji ne predstavljaju zvanične stavove Evropske unije ni Beogradske otvorene škole, i za njih je isključivo odgovoran autor”.

Najnovija brošura

brosura_m