Izaberite stranicu

Пројекат ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ

Неформална група МЛАДИ ЗА СЕЛО реализује свој нови пројекат ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ у оквиру програма подршке “Хероји у зеленој боји” са циљем подизања свести грађана о потреби заштите природе, очувању врста и станишта, очувања аутохтоних воћарских врста биљака путем обуке у калемљењу воћки, скретања пажње на угроженост и битност инсеката опрашивача и њихов утицај на читав наш биодиверзитет, креирања и постављања кошница („хотела за пчеле“) са циљем повећања и очувања броја опрашивача у локалној средини, промоције селективног (мозаичког) кошења ради стварања услова за опстанак и „повратак“ лептира, као једне врсте опрашивача и колорита села, уређења уласка у село и сађења медоносних украсних биљака (цвећа).

Пројекат се реализује у периоду 15. април – 30. јули 2024. године кроз организацију ЕКО ВИКЕНДА, БИО ВИКЕНДА и АГРО ВИКЕНДА.

У пројекат ће бити укључени волонтери из локалне заједнице, сви заинтересовани који желе да овладају технику калемљења старих сорти воћа, као и деца школског узраста у сеоским срединама: ученици Основне школе “Алекса Дејовић”, Севојно (издвојено одељење у Злакуси), Прве основне школе краља Петар II, Ужице (издвојено одељење у Стапарима) и Основне школе “Нада Матић”, Ужице (издвојено одељење Чаковина).

Програм се реализује у оквиру петогодишњег пројекта „Заједно за животну средину“ који проводе Београдска отворена школа (БОШ) и Америчка агенција за међународни развој (USAID) у сарадњи са Младим истраживачима Србије (МИС), Међународном унијом за заштиту природе (IUCN), удружењем ЕНЕЦА, међународном organizacijom The Nature Conservancy (TNC) и Америчком привредном комором у Србији (AmCham).

Најновија брошура

brosura_m