Projekat „MLADI SU BUDUĆNOST“

Tokom leta, Etno park „Terzića avlija“ i Etno udruženje „Zavičaj“ realizovali su projekat pod nazivom „Mladi su budućnost“ koji je podržan od strane Ambasade SAD u Srbiji. Glavne aktivnosti u okviru projekta bile su usmerene ka cilju oživljavanja i očuvanja starih zanata, podrška mladima opredeljnim da se bave poljoprivredom i ostanu na selu, kao i nastavku daljeg ekološkog uređenja sela i okruženja.

Jedna od glavnih aktivnosti bila je obuka mladih u tkanju. Radionicu je pohađalo i uspešno završilo 15 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, kao i pet članica Sektora za stare zanate Etno udruženja „Zavičaj“ koje su obučene prethodnim projektima za izradu narodne nošnje.

obuka-u-tkanju-1024x683

U okviru projekta organizovano je predavanje na temu uzgajanja tehničkog brzorastućeg kineskog drveta Paulovnija, kao i poseta rasadniku ovog drveta „Planto rasadnik Paulovnije“ u Markovcu za zainteresovane meštanu za uzgajanje ovog tehničkog drveta.

Kroz projekat je takođe realizovan Osmi međunarodni eko kamp „Zlakusa 2016“ na kome je pored lokalnih volontera, članova Etno udruženja „Zavičaj“ učestvovalo 10 učenika i 5 nastavnika iz Rumunije.

Najnovija brošura

brosura_m