SKUD “AFRIKA“ iz Johanesburga u Zlakusi

Jedino srpsko kulturno-umetničko društvo na afričkom kontinentu, SKUD „Afrika“ iz Johanesburga (Južnoafrička Republika), boravilo je u Zlakusi u desetodnevnoj poseti kod domaćina, Etno udruženje «Zavičaj».

Za vreme boravka u Zlakusi ova folklorna grupa je uzela učešće na 9. Saboru izvornog stvaralaštva matice i dijaspore «Zlakusa u pesmi i igri 2014». Pored dva nastupa na ovoj manifestaciji, gosti iz Afrike, zajedno sa domaćinima iz «Zavičaja» nastupili su i na prvom Ivanjdanskom saboru u selu Toponica, nadomak Knića, kao i priredili koncert na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Pored nastupa članovi SKUD-a Afrika bili su na mnogim izletima u zapadnoj i centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj, koje je organizovalo rukvodostvo Etno udruženja «Zavičaj». Najpre, po dočeku na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, folkloraši i rukovodstvo iz Afrike posetili su Oplenac, zadužbinu Kralja Petra Prvog, kraljev podrum vina, Karađorđev stari grad, a potom su stigli u Zlakusu gde su obišli Etno park «Terzića avliju», grnčarsko domaćinstvo majstora grnčara Milete Lazić i likovnu galeriju Vasilija Terzića. Potom su obišli Grad Užice (Narodni muzej, Jokanovića kuću, gradsku plažu i staru hidrocentralu na Đetinji) uz prijem u Gradskoj kući od strane zamenika Gradonačelnika (Vidoja Drndarevića). Izleti su organizovani u bliže i dalje okruženje – spomen komplek Kadinjača, Kremna, Tara, Mokra Gora, Drvengrad, Šarganska osmica, manastir Dobrun, Višegrad i Andrićgrad, reka Drina, Potpećka i Stopića pećina, muzej selo Sirogojno, Jokini vrelo, Zlatibor, kanjon Uvca u uvačko jezero, etno selo Vrhpolje i etno selo Stanišići u Bijeljini …

Da bi osetili život u selu na pravi način filklorni asnambli iz Afrike su jedan dan u Zlakusi i brali maline na jednom od brojnih plantaža malina u selu.

skud_afrika-01

 

Najnovija brošura

brosura_m