Sport

Iako je reč o selu, sportska dešavanja u Zlakusi nisu retkost i veliki broj mladih se uspešno bavi nekim od sportova ili trenira iste. Svakako jedan od najuspešnijih sportista je reli vozač  Žarko Terzić, koji je sa osvojene tri zlatne kacige, 2013. godine i dobitnik najblistavijeg priznanja – dijamantske kacige.

Od 2008. godine u selu postoji i sportski klub, Paraglajding klub „Zlakuški soko“ koji je doprineo razvoju ovog sporta u selu kao  i poboljšanju turističke ponude sela. U Zlakusi, s vremena na vreme se održavaju revijalni kupovi paraglajdinga u preciznom sletanju na cilj.

Tradicionalno, u okviru manifestacije „Jesen u Zlakusi“ održava se turnir u malom fudbalu a devedesetih godina prošlog veka fudbalski tim u malom fudabalu Zlakuse je postizao značajne uspehe na mnogim turnirima i kao tadašnji igrač i zaljubljenik u ovaj sport posebno se istakao meštanin Vojo Tešić.

U Zlakusi je i aktivna jedna sekcija – lovačka sekcija Zlakusa u okviru Lovačkog udruženja „Aleksa Dejović“ iz Užica, koje gazduje lovištem „Đetinja“ a među članovima sekcije, pored iskusnih lovaca, je i veliki broj mladih. Pored lova jedan broj meštana se bavi i ribolovom.

U okviru Sektora za ekologiju Etno udruženja „Zavičaj“ postoji i planinarska sekcija koja okuplja najmlađe članove uzrasta osnovne škole čiji je jedan od ciljeva i pokretanje orijentiringa kao porodičnog sporta i sporta za mlade u selu. Zlakusa je selo koje se može pohvaliti sa 60 km markiranih pešačkih staza koje je projektovao Etno park „Terzića avlija“ i Etno udruženje „Zavičaj“ i isti održavaju ovu stazu uz pomoć Planinarskog društva „Rujno“ iz Užica. Zahvaljujući ovim stazama delom sela je projektovana i trasa Evropskog pešačkog puta E-7, čime je Zlakusa povezana sa celom Evropom.

Pošto je poslednjih godina Zlakusa zanimljiva kao turistička destinacija ne samo za turiste iz ostalih delova Srbije i inostranstva već kao i izletište za lokalno stanovništvo iz okruženja, naročito meštane Grada Užica, postala je atraktivna za mnoge građane koji se profesionalno ili rekreativno bave biciklizmom i postoji ideja o biciklističkoj stazi od Užica do Zlakuse, koja se uklapa u ideju i urađeni projekat biciklističke i trim staze duž dela obale reka Đetinje i Petnice. Da je biciklizam jedan od omiljenih sportova užičana dokazuje i biciklijada koja je sve masovnija i koja se održava jednom godišnje na deonici Užice-Terzića avlija.

Najnovija brošura

brosura_m