Izaberite stranicu

Спорт

Иако је реч о селу, спортска дешавања у Злакуси нису реткост и велики број младих се успешно бави неким од спортова или тренира исте. Свакако један од најуспешнијих спортиста је рели возач  Жарко Терзић, који је са освојене три златне кациге, 2013. године и добитник најблиставијег признања – дијамантске кациге.

Од 2008. године у селу постоји и спортски клуб, Параглајдинг клуб „Злакушки соко“ који је допринео развоју овог спорта у селу као  и побољшању туристичке понуде села. У Злакуси, с времена на време се одржавају ревијални купови параглајдинга у прецизном слетању на циљ.

Традиционално, у оквиру манифестације „Јесен у Злакуси“ одржава се турнир у малом фудбалу а деведесетих година прошлог века фудбалски тим у малом фудабалу Злакусе је постизао значајне успехе на многим турнирима и као тадашњи играч и заљубљеник у овај спорт посебно се истакао мештанин Војо Тешић.

У Злакуси је и активна једна секција – ловачка секција Злакуса у оквиру Ловачког удружења „Алекса Дејовић“ из Ужица, које газдује ловиштем „Ђетиња“ а међу члановима секције, поред искусних ловаца, је и велики број младих. Поред лова један број мештана се бави и риболовом.

У оквиру Сектора за екологију Етно удружења „Завичај“ постоји и планинарска секција која окупља најмлађе чланове узраста основне школе чији је један од циљева и покретање оријентиринга као породичног спорта и спорта за младе у селу. Злакуса је село које се може похвалити са 60 км маркираних пешачких стаза које је пројектовао Етно парк „Терзића авлија“ и Етно удружење „Завичај“ и исти одржавају ову стазу уз помоћ Планинарског друштва „Рујно“ из Ужица. Захваљујући овим стазама делом села је пројектована и траса Европског пешачког пута Е-7, чиме је Злакуса повезана са целом Европом.

Пошто је последњих година Злакуса занимљива као туристичка дестинација не само за туристе из осталих делова Србије и иностранства већ као и излетиште за локално становништво из окружења, нарочито мештане Града Ужица, постала је атрактивна за многе грађане који се професионално или рекреативно баве бициклизмом и постоји идеја о бициклистичкој стази од Ужица до Злакусе, која се уклапа у идеју и урађени пројекат бициклистичке и трим стазе дуж дела обале река Ђетиње и Петнице. Да је бициклизам један од омиљених спортова ужичана доказује и бициклијада која је све масовнија и која се одржава једном годишње на деоници Ужице-Терзића авлија.

Најновија брошура

brosura_m