Mali fudbal

Može se s pravom reći da mali fudbal u selu ima najdužu tradiciju kada je u pitanju bilo koja vrsta sporta. Fudbal je bio omiljen sport i u vreme kada u selu nije bilo sportskog terena, kada se mali fudbal uveliko igrao na današnjem parkingu marketa „Vožd“ ( nekada seoske prodavnice „Gradina“) ili u tzv. Džaovini, gde se nalazila zadruga i današnji sportski teren. Drugi omiljeni sport u selu bila je košarka i prvi koš je takođe bio postavljen na Pecarini ispred nekadašnje gradinine prodavnice.

Čuveni su bili turniri koji su održavani na staroj “Džaovini“ na kojim se znalo okupiti i do 15 ekipa iz okolnih mesta. Osamdesetih godina prošlog veka formirana je ekipa iz sela koja je narednih 15-tak godina nedeljom učestvovala veoma uspešno na brojnim turnirima u zlatiborskom okrugu – najviše uspeha je ekipa Zlakuse imala na turnirima u Vrutcima, Drežniku, Rogama, Visibabi, Staparima, Krivoj Reci, Gorjanima… Za fudbalski tim Zlakuse u to vreme igrali su: Tešić Milija (golman), Jevtić Milovan – Mićan, Terzić Milutin – Čombe, Tešić Sredoje, Sarvan Dragutin, Terzić Gvozden – Gojo, Tešić Vojislav – Vojo i drugi…

Kada su devedesetih godina prošlog veka izgrađeni i reflektorima obasjani sportski tereni, došlo je do naglog razvoja sporta kod mladih generacija u Zlakusi tako da je nastavljena tradicija i dobrih fudbalskih ekipa u malom fudbalu. Veliki broj mladih iz sela, učenika treniralo je i trenira fudbal u FK Sevojno, pa i u užičkoj Slobodi.

Svakako, Tešić Vojo ostaje najaktivniji u svetu fudbala i danas je jedan od glavnih organizatora turnira u malom fudbalu u okviru manifestacije Jesen u Zlakusi. Tradicija turnira u malom fudbalu je nastavljena i u današnje vreme a upravo na njegovu inicijativu u okviru revijalnog dela turnira održava se prijateljska utakmica veterana fudbalske ekipe sela Zlakuse i veterana užičke Slobode – tako su na primer na turniru 2011. godine za ekipu slobode igrali Hajrudin Rovčanin, Nenad Divac, Strunjašević, Vićević, Markićević doj je veterane Zlakuse predvodio legendarni Lazo Petronijević, zvani Šele…

Kada je reč o fudbalskim igračima. svakako je za sada najuspešniji fudbaler Radan Šunjevarić za koga se poreklo vezuje za familiju Šunjevarić iz Zlakuse – igrao je za Sevojno, Slobodu, Novi Pazar, trenirao sa Metalcem iz Gornjeg Milanovca a trenutno je član prvog tima najpoznatijeg fudbalskog kluba u BiH – FK Sarajevo. Odigrao je preko sto utakmica za Slobodu u Super ligi, Prvoj ligi Srbije kao i u kvalifikacijama za Ligu Evrope kada je branio boje Sevojna.

. . .

VIDEO SEKCIJAClick to Watch Video

Najnovija brošura

brosura_m