Izaberite stranicu

Мали фудбал

Може се с правом рећи да мали фудбал у селу има најдужу традицију када је у питању било која врста спорта. Фудбал је био омиљен спорт и у време када у селу није било спортског терена, када се мали фудбал увелико играо на данашњем паркингу маркета „Вожд“ ( некада сеоске продавнице „Градина“) или у тзв. Џаовини, где се налазила задруга и данашњи спортски терен. Други омиљени спорт у селу била је кошарка и први кош је такође био постављен на Пецарини испред некадашње градинине продавнице.

Чувени су били турнири који су одржавани на старој “Џаовини“ на којим се знало окупити и до 15 екипа из околних места. Осамдесетих година прошлог века формирана је екипа из села која је наредних 15-так година недељом учествовала веома успешно на бројним турнирима у златиборском округу – највише успеха је екипа Злакусе имала на турнирима у Врутцима, Дрежнику, Рогама, Висибаби, Стапарима, Кривој Реци, Горјанима… За фудбалски тим Злакусе у то време играли су: Тешић Милија (голман), Јевтић Милован – Мићан, Терзић Милутин – Чомбе, Тешић Средоје, Сарван Драгутин, Терзић Гвозден – Гојо, Тешић Војислав – Војо и други…

Када су деведесетих година прошлог века изграђени и рефлекторима обасјани спортски терени, дошло је до наглог развоја спорта код младих генерација у Злакуси тако да је настављена традиција и добрих фудбалских екипа у малом фудбалу. Велики број младих из села, ученика тренирало је и тренира фудбал у ФК Севојно, па и у ужичкој Слободи.

Свакако, Тешић Војо остаје најактивнији у свету фудбала и данас је један од главних организатора турнира у малом фудбалу у оквиру манифестације Јесен у Злакуси. Традиција турнира у малом фудбалу је настављена и у данашње време а управо на његову иницијативу у оквиру ревијалног дела турнира одржава се пријатељска утакмица ветерана фудбалске екипе села Злакусе и ветерана ужичке Слободе – тако су на пример на турниру 2011. године за екипу слободе играли Хајрудин Ровчанин, Ненад Дивац, Струњашевић, Вићевић, Маркићевић дој је ветеране Злакусе предводио легендарни Лазо Петронијевић, звани Шеле…

Када је реч о фудбалским играчима. свакако је за сада најуспешнији фудбалер Радан Шуњеварић за кога се порекло везује за фамилију Шуњеварић из Злакусе – играо је за Севојно, Слободу, Нови Пазар, тренирао са Металцем из Горњег Милановца а тренутно је члан првог тима најпознатијег фудбалског клуба у БиХ – ФК Сарајево. Одиграо је преко сто утакмица за Слободу у Супер лиги, Првој лиги Србије као и у квалификацијама за Лигу Европе када је бранио боје Севојна.

. . .

ВИДЕО СЕКЦИЈАClick to Watch Video

Најновија брошура

brosura_m