Izaberite stranicu

Пешачке стазе

МАРКИРАНЕ ПЕШАЧКЕ СТАЗЕ “ТЕРЗИЋА АВЛИЈА СА ОКОЛИНОМ“

Етно парк «Терзића авлија» је 2006. године пројектовао и маркирао 4 кружне пешачке стазе у укупној дужини од 60 км које повезују најзначајније туристичке објекте у Злакуси и окружењу. Све стазе почињу и завршавају се у Терзића авлији где се данас налази и камп за планинаре тако да они који желе смештај у шаторима (поред смешатаја у апартманима који се нуди у етно парку) могу боравити више дана кампујући у сопственим шаторима или у шатору изнајмљеном у етно парку где имају потребну инфраструктуру (мокре чворове са туш кабинама, угоститељски део за оброке, летњиковце за дневне предахе, електричне прикључке за своје шаторе, Интернет…).

Овим стазама су спојени етно парк, Потпећка пећина, речица Петница са рибњацима, водопадима, старим воденицама, врх Градина са спомеником у облику камене пирамиде, вододелница са лепим видиковцима на долину реке Рзава, врхове Златибора (Торник, Чигота), Мучња, Голије, Овчара, Каблара, Јелове Горе а потом стаза повезује реку Рзав на којој се налазе лепе плаже, висећи мостићи, Рошка бања, мајдан минерала калцита у Рупељеву где злакушки грнчари ваде ову сировину… Овим стазама, придодат је и још један маркирани део уз живописни кањон речице Дервенте, где се налази стари камени римски мост. Део маркираних пешачких стаза са поклапа са трасом Европског пешачког пута Е-7 који кроз Србију пролази од њеног севера ка југу, дуж западне границе и тиме је Злакуса спојена са остатком Европе.

Планинарима који посете најзначајније туристичке локације у крају на располагању су у етно парку и печати од врха Градина, Потпећке пећине и Терзића авлије. У етно парку се може и купити планинарска карта са свим убележеним стазама.

Детаљније о пешачким стазама на: www.zavicaj.info

 

Најновија брошура

brosura_m