Pešačke staze

MARKIRANE PEŠAČKE STAZE “TERZIĆA AVLIJA SA OKOLINOM“

Etno park «Terzića avlija» je 2006. godine projektovao i markirao 4 kružne pešačke staze u ukupnoj dužini od 60 km koje povezuju najznačajnije turističke objekte u Zlakusi i okruženju. Sve staze počinju i završavaju se u Terzića avliji gde se danas nalazi i kamp za planinare tako da oni koji žele smeštaj u šatorima (pored smešataja u apartmanima koji se nudi u etno parku) mogu boraviti više dana kampujući u sopstvenim šatorima ili u šatoru iznajmljenom u etno parku gde imaju potrebnu infrastrukturu (mokre čvorove sa tuš kabinama, ugostiteljski deo za obroke, letnjikovce za dnevne predahe, električne priključke za svoje šatore, Internet…).

Ovim stazama su spojeni etno park, Potpećka pećina, rečica Petnica sa ribnjacima, vodopadima, starim vodenicama, vrh Gradina sa spomenikom u obliku kamene piramide, vododelnica sa lepim vidikovcima na dolinu reke Rzava, vrhove Zlatibora (Tornik, Čigota), Mučnja, Golije, Ovčara, Kablara, Jelove Gore a potom staza povezuje reku Rzav na kojoj se nalaze lepe plaže, viseći mostići, Roška banja, majdan minerala kalcita u Rupeljevu gde zlakuški grnčari vade ovu sirovinu… Ovim stazama, pridodat je i još jedan markirani deo uz živopisni kanjon rečice Dervente, gde se nalazi stari kameni rimski most. Deo markiranih pešačkih staza sa poklapa sa trasom Evropskog pešačkog puta E-7 koji kroz Srbiju prolazi od njenog severa ka jugu, duž zapadne granice i time je Zlakusa spojena sa ostatkom Evrope.

Planinarima koji posete najznačajnije turističke lokacije u kraju na raspolaganju su u etno parku i pečati od vrha Gradina, Potpećke pećine i Terzića avlije. U etno parku se može i kupiti planinarska karta sa svim ubeleženim stazama.

Detaljnije o pešačkim stazama na: www.zavicaj.info

 

Najnovija brošura

brosura_m