Učesnici Međunarodnog eko kampa „Zlakusa 2016“ u poseti Rumuniji

Članovi „Zavičaja“, kao učesnici Osnovne škole „Aleksa Dejović“-Sevojno i učesnici višegodišnjih međunarodnih eko kampova u Zlakusi, zajedno sa pet učenika Osnovne škole „Slobodan Sekulić“ iz Krčagova, boravili su u Rumuniji u periodu od 11. do 14. novembra 2016. godine.

Zajednička delegacija, kao uzvratna poseta deci iz Rumunije, bila je u gostima njihove škole i komune Moisei, na samom severu Rumunije, uz granicu sa Ukrajinom, u oblasti Maramureš, podno Karpata i priobalju reke Tise. Tom prilikom, članovi „Zavičaja“ (smešteni u motelu Rojal u Barši) imali su prijem u komuni Moisei kod gradonačelnika ovog mesta, prijem i obilazak škole i bibilioteke u istom mestu, spomenika Eroilor, kao i spomen kuće palim žrtvama ovog kraja u Drugom svetskom ratu. Naši učenici posetili su i školu u mestu Moisei, kancelarije, kabinete ove škole i prisustvovali nekim od časova učenika te škole. Takođe, za članove „Zavičaja“, organizovani su i izleti u bogato turističko okruženje: „Veselo groblje“ u Sapanti, Manastire Sapanta-Peri (sa najvišom crkvom brvnarom u Evropi), Barsana i Prislop (na prevoju između planina Maramureša i Rodnei, a u sklopu južnih Karpata),

dsc_0660

Selo muzej na otvorenom „Maramureš“ u Sighetu Marmaciej, žičaru i ski centar na planini Rodnei, nadomak turističkom mesta Barša, sa poznatim vodopadom Divlji konji, visine od 80 metara, potom lokalni muzej mesta Moisei u okviru info-turističkog lokalnog centra. Članovi omladinskog folklornog ansambla Etno udruženja „Zavičaj“ imali su kraći nastup na koncertu lokalne folklorne grupe iz Moiseia. Po povratku iz Maramureša, istorijske oblasti koja se rasprostire na severu Rumunije i jugu Ukrajine, članovi „Zavičaja“ posetili su još jednom Temišvar. Ovog puta, domaćin i vodič u Temišvaru, bio je Borko Jorgovan, predsednik KUD-a „Plavi Delija“ iz Sanpetrul-Mare, srpskog sela 50-tak kilometara od Temišvara.

Najnovija brošura

brosura_m