Uspešna turneja Etno udruženja „Zavičaj“ po severoistočnoj Evropi

Gostovanje omladinskog ansambla u Moskvi

Omladinski folklorni ansambl Etno udruženja „Zavičaj“ iz Zlakuse, vratio se sa desetodnevne turneje koja je obuhvatila šest evropskih država: Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belorusiju, Rumuniju i Rusiju.

Centralni nastup na turneji je bio celovečernji koncert Etno udruženja „Zavičaj“ sa domaćinima, folklornim asnsamblom novoosnovanog Centra za očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda „Zavičaj“ u Moskvi. Koncert u trajanju preko dva sata u Kulturnom centru „Moskvič“ započeo je sa „Maršom na Drinu“ a završen sa zajedničkim izvođenjem članova srpskih i ruskih ansambala pesme „Katjuša“, najpre na srpskom a potom i na ruskom. Koncertu su prisustvovale brojne zvanice, među kojima su bili članovi diplomatskog osoblja Ambasade Republike Srbije u Moskvi na čelu sa Ambasadorom Slavenkom Terzićem, predstavnici ruskog grada Čehova, kao i brojni srpski privrednici i preduzetnici iz Moskve, koji su potpomogli i finansijski organizaciju koncerta i dela boravka ansambla iz Zlakuse i Moskvi. Do ovog nastupa u glavnom gradu Rusije došlo je nakon gostovanja srpskog folklornog ansambla „Kolo“ iz Moskve na manifestaciji „Zlakusa u pesmi i igri“ za prvomajske praznike ove godine, kada su isti sa domaćinima, Etno udruženjem „Zavičaj“ priredili veliki koncert u Hali sportova u Užicu i na Zlatiboru.

Pored koncerta u Moskvi, na poziv rukovodstva grada Čehov (koji je dobio ime po poznatom ruskom piscu Antonu Čehovu), Etno udruženje „Zavičaj“ priredilo je i koncert za meštane ovog grada. Tom prilikom, o koncertu je emitovana i reportaža na lokalnoj ruskoj televiziji.

Prvog dana boravka folklornog ansambla u Moskvi, priređen je prijem u Ambasadi Republike Srbije u Rusiji, gde se članovima Etno udruženja „Zavičaj“ pozdravnim govorom obratio i lično Ambasador, Slavenko Terzić. Tokom boravka u Moskvi članovi „Zavičaja“ obišli su Muzej Borodinske bitke, Park Pobede, Akademiju akvarela i primenjene umetnosti Sergeja Andrijaki, Paklenuju goru, MGU, Izmajolski park, čuveni moskovski metro, VDNH, Crveni trg, saborni hram Ruske pravoslavne crkve – Hram Hrista Spasitelja, prisustovali projekciji u okviru međunarodnog festivala „Krug sveta“, kao i razgledali Moskvu noću na krstarenju istoimenom rekom. Prilikom gostovanja u Čehovu, igrači su obišli Muzej Čehova, Olimpijski dvorac sporta i jedan od manastira u ovom regionu, manastir Vaznesenja Davidova Pustujn.

sa-ambasadorom-slavenkom-terzicem-u-moskvi-1024x683

Folkloni ansambl Etno udruženja „Zavičaj“ u Varšavi takođe je dočekalo diplomatsko osoblje naše Ambasade u Poljskoj, na čelu sa konzulom i vojnim atašeoom Republike Srbije u Poljskoj. Tom prilikom u klubu Ambasade održan je i kraći folklorni perfomans za učenike jedne poljske škole u izvođenju članova „Zavičaja“. Takođe, perfomans je priređen i u glavnom gradu Belorusije, Minsku.

  • Turneja za Rusiju svakako je, ne računajući gostovanje našeg ansambla pre dve godine u Južnoafričkoj Republici gde se putovalo avionom, najpornije do sada organizovano putovanje jer za deset dana ansambl je prešao nepunih 6000 kilometara, pri čemu smo ukupno šest noćiju prespavali u putu u autobusu. Ali, svakako je vredelo iz mnogo razloga. Kao prvo, deca su imala priliku da posete naše dve ambasade, da prirede veliki koncert u Moskvi o kome se još priča i konstatno nam se javljaju prijateljei iz Rusije koji su prisustvovali koncertu i šalju sve pohvale za isti. Takođe, naišli smo na veličanstven doček od strane Rusa u gradu Čehov, koji su se mnogo potrudili da organizuju na brzinu naš koncert posle prethodno održanog u Moskvi. Decu je posebno oduševio i prijem starešine manastira u blizini ovog grada, kao i poseta muzeju pisca Antona Čehova. Da ne pričam o svemu ostalom što su imali prilike za četiri dana u Moskvi obiđu i dožive a na prvom mestu u i nezaboravno druženje i žurku na brodu prilikom krstarenja rekom Moskvom, sa domaćinima, članovima folklornog ansambla koji od skora nosi ime isto „Zavičaj“. Ništa manje utisaka nisu ostavili ni Budimpešta u Mađarskoj, Minsk u Belorusiji, Košice u Slovačkoj, Temišvar u Rumuniji… Sigurno, ovo gostovanje će im ostati u sećanju tokom celog života, zahvaljujući na lepom prijemu od naših zemljaka u Moskvi a i samog ruskog naroda. Zahvaljujemo svim sponzorima, ruskim i našim srpskim, koji su pomogli organizaciju koncerta u Moskvi, smeštaj u hostelu, krstarenje brodom i ostalim što je ulepšalo boravak našeg ansambla u Rusiji, našim ambasadama u Moskvi i Varšavi, kao i domaćinima okupljenim oko Centra za očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda „Zavičaj“ iz Moskve (Predsedniku Draganu Švarcu, Colu Spasiću i našem zemljaku, užičaninu, Brani Kostiću), još jednom zemljaku užičaninu, Vladimiru Damljanoviću ( predstavniku Srpsko-ruskog kluba Užice u Moskvi), vodiču Renati Đekanović koja je pokupila simpatije svih članova „Zavičaja“ i mnogim drugim. Da ne zaboravim i našu dragu zemljakinju, bivšu užičanku, Vesnu Bielak (devojački Mutavdžić) sa članovima njene porodice, koja je organizovala naš boravak u Varšavi, našeg dugogodišnjeg prijatelja, srpskog novinara, Dušana Baiskog koji nam je bio domaćin u Temišvaru, Jovicu Karića kao domaćina u Minsku i Dušana Vukovića, domaćina u Budimpešti. Gostovanje u Moskvi je samo početak dugogodišnje saradnje koja se očekuje između našeg „Zavičaja“ i „Zavičaja“ u Moskvi, kao i drugih vidova moguće saradnje između Grada Užica i Grada Čehov sa čijim rukovodstvom smo napravili kontakte i koji su zainteresovani za nastavak saradnje.“ – Saša Drndarević, Predsednik Etno udruženja „Zavičaj“.

Najnovija brošura

brosura_m