Izaberite stranicu

Успешна турнеја Етно удружења „Завичај“ по североисточној Европи

Гостовање омладинског ансамбла у Москви

Омладински фолклорни ансамбл Етно удружења „Завичај“ из Злакусе, вратио се са десетодневне турнеје која је обухватила шест европских држава: Мађарску, Словачку, Пољску, Белорусију, Румунију и Русију.

Централни наступ на турнеји је био целовечерњи концерт Етно удружења „Завичај“ са домаћинима, фолклорним аснсамблом новооснованог Центра за очување културе и традиције српског народа „Завичај“ у Москви. Концерт у трајању преко два сата у Културном центру „Москвич“ започео је са „Маршом на Дрину“ а завршен са заједничким извођењем чланова српских и руских ансамбала песме „Катјуша“, најпре на српском а потом и на руском. Концерту су присуствовале бројне званице, међу којима су били чланови дипломатског особља Амбасаде Републике Србије у Москви на челу са Амбасадором Славенком Терзићем, представници руског града Чехова, као и бројни српски привредници и предузетници из Москве, који су потпомогли и финансијски организацију концерта и дела боравка ансамбла из Злакусе и Москви. До овог наступа у главном граду Русије дошло је након гостовања српског фолклорног ансамбла „Коло“ из Москве на манифестацији „Злакуса у песми и игри“ за првомајске празнике ове године, када су исти са домаћинима, Етно удружењем „Завичај“ приредили велики концерт у Хали спортова у Ужицу и на Златибору.

Поред концерта у Москви, на позив руководства града Чехов (који је добио име по познатом руском писцу Антону Чехову), Етно удружење „Завичај“ приредило је и концерт за мештане овог града. Том приликом, о концерту је емитована и репортажа на локалној руској телевизији.

Првог дана боравка фолклорног ансамбла у Москви, приређен је пријем у Амбасади Републике Србије у Русији, где се члановима Етно удружења „Завичај“ поздравним говором обратио и лично Амбасадор, Славенко Терзић. Током боравка у Москви чланови „Завичаја“ обишли су Музеј Бородинске битке, Парк Победе, Академију акварела и примењене уметности Сергеја Андријаки, Пакленују гору, МГУ, Измајолски парк, чувени московски метро, ВДНХ, Црвени трг, саборни храм Руске православне цркве – Храм Христа Спаситеља, присустовали пројекцији у оквиру међународног фестивала „Круг света“, као и разгледали Москву ноћу на крстарењу истоименом реком. Приликом гостовања у Чехову, играчи су обишли Музеј Чехова, Олимпијски дворац спорта и један од манастира у овом региону, манастир Вазнесења Давидова Пустујн.

sa-ambasadorom-slavenkom-terzicem-u-moskvi-1024x683

Фолклони ансамбл Етно удружења „Завичај“ у Варшави такође је дочекало дипломатско особље наше Амбасаде у Пољској, на челу са конзулом и војним аташеоом Републике Србије у Пољској. Том приликом у клубу Амбасаде одржан је и краћи фолклорни перфоманс за ученике једне пољске школе у извођењу чланова „Завичаја“. Такође, перфоманс је приређен и у главном граду Белорусије, Минску.

  • Турнеја за Русију свакако је, не рачунајући гостовање нашег ансамбла пре две године у Јужноафричкој Републици где се путовало авионом, најпорније до сада организовано путовање јер за десет дана ансамбл је прешао непуних 6000 километара, при чему смо укупно шест ноћију преспавали у путу у аутобусу. Али, свакако је вредело из много разлога. Као прво, деца су имала прилику да посете наше две амбасаде, да приреде велики концерт у Москви о коме се још прича и констатно нам се јављају пријатељеи из Русије који су присуствовали концерту и шаљу све похвале за исти. Такође, наишли смо на величанствен дочек од стране Руса у граду Чехов, који су се много потрудили да организују на брзину наш концерт после претходно одржаног у Москви. Децу је посебно одушевио и пријем старешине манастира у близини овог града, као и посета музеју писца Антона Чехова. Да не причам о свему осталом што су имали прилике за четири дана у Москви обиђу и доживе а на првом месту у и незаборавно дружење и журку на броду приликом крстарења реком Москвом, са домаћинима, члановима фолклорног ансамбла који од скора носи име исто „Завичај“. Ништа мање утисака нису оставили ни Будимпешта у Мађарској, Минск у Белорусији, Кошице у Словачкој, Темишвар у Румунији… Сигурно, ово гостовање ће им остати у сећању током целог живота, захваљујући на лепом пријему од наших земљака у Москви а и самог руског народа. Захваљујемо свим спонзорима, руским и нашим српским, који су помогли организацију концерта у Москви, смештај у хостелу, крстарење бродом и осталим што је улепшало боравак нашег ансамбла у Русији, нашим амбасадама у Москви и Варшави, као и домаћинима окупљеним око Центра за очување културе и традиције српског народа „Завичај“ из Москве (Председнику Драгану Шварцу, Цолу Спасићу и нашем земљаку, ужичанину, Брани Костићу), још једном земљаку ужичанину, Владимиру Дамљановићу ( представнику Српско-руског клуба Ужице у Москви), водичу Ренати Ђекановић која је покупила симпатије свих чланова „Завичаја“ и многим другим. Да не заборавим и нашу драгу земљакињу, бившу ужичанку, Весну Биелак (девојачки Мутавџић) са члановима њене породице, која је организовала наш боравак у Варшави, нашег дугогодишњег пријатеља, српског новинара, Душана Баиског који нам је био домаћин у Темишвару, Јовицу Карића као домаћина у Минску и Душана Вуковића, домаћина у Будимпешти. Гостовање у Москви је само почетак дугогодишње сарадње која се очекује између нашег „Завичаја“ и „Завичаја“ у Москви, као и других видова могуће сарадње између Града Ужица и Града Чехов са чијим руководством смо направили контакте и који су заинтересовани за наставак сарадње.“ – Саша Дрндаревић, Председник Етно удружења „Завичај“.

Најновија брошура

brosura_m