ZAVIČAJ OD PARIZA DO GINISA

U godini obeležavanja 10 godina postojanja i rada Etno udruženja „Zavičaj“

Omladinski folklorniansambl „Zavičaja“, u periodu 16-20. septembra 2015. godine učestvovao je nameđunarodnom festivalu folklora u Parizu. Na put ka Francuskoj, „Zavičaj“ je jedan čitav dan proveo u poznatom italijanskom letovalištu Lido di Jesolo, na obali Jadranskog mora.

Pored festivalskog nastupa, bilo je vremena za druženje sa srpskim kulturno-umetničkim društvima iz Pariza, pre svega sa SKUD-om „Biseri“ i SKUD-om „Izvor“ i brojne izlete i posete muzejima „grada svetlosti“.

Članovi Etno udruženjem „Zavičaj“, nastupili su sa folklornom grupom iz Bugarske i SKUD-om „Sv. Ilija“ iz Londona, u sali srpske crkve „Sveti Sava“ u Parizu. Tom prilikom, domaćin članovima „Zavičaja“ i srpskom ansamblu iz Londona, bio je SKUD „Izvor“ iz Pariza.

Tokom boravka u glavnom gradu Francuske, u dva navrata organizovano je druženje sa članovima SKUD-a „Biseri“. Najpre, kao zajednička proba dva ansambla u prostorijama ovog srpskog folklornog ansambla sa druženjem uz pesmu i igru a nakon radne probe i praćenjem prenosa košarkaške utakmice Srbija-Litvanija u okviru Evropskog prvenstva koje se održavalo upravo u Francuskoj. Drugo druženje organizovano je na dan polaska „Zavičaja“ iz Pariza, u nedelju, 20. septembra, u „Našoj kući“ (kući koju je srpski ansambl dobio na korišćenje od strane svoje opštine u Parizu), uz roštilj i ovog puta, neizbežnu pesmu i igru. Članovi „Bisera“, kao dobri domaćini, bili su i vodiči na izletu na brdo Mortnmeri i obilazak katedrale na ovoj lokaciji grada Pariza.

Pored nastupa i druženja sa članovima srpskih folklornih ansambala u Parizu, članovi „Zavičaja“ posetili su Versaj i obišli vrt i dvorac Luja 14-tog, muzej Luvr i Orsej, Notrdam, Diznilend, Trijumfalnu kapiju, Ajfelov toranj, Jelisejska polja, trg Trokadero i bili na krstarenju rekom Senom.

Na putu ka Srbiji, članovi „Zavičaja“ posetili su popularnu manifestaciju „Oktobarfest“ u Minhenu i obišli centralnu zonu ovog grada uz pratnju umetničkog rukovodioca SKUD-a „Soko“ iz Minhena, a istog dana i Salzburg u Austriji, gde su domaćini bili članovi rukovodstva i folklornog ansambla SKUD-a „Stevan Sinđelić“ iz ovog predivnog grada u Austriji. Između ostalih znamenitosti Salzburga, ansambl „Zavičaja“, obišao je i rodnu kuću Volfranga Amadeusa Mocarta u ovom gradu podno Alpi, a na samoj granici sa susednom Nemačkom.

zavicaj-u-parizu-2015-01

 

Najnovija brošura

brosura_m