Izaberite stranicu

ЗАВИЧАЈ ОД ПАРИЗА ДО ГИНИСА

У години обележавања 10 година постојања и рада Етно удружења „Завичај“

Омладински фолклорниансамбл „Завичаја“, у периоду 16-20. септембра 2015. године учествовао је намеђународном фестивалу фолклора у Паризу. На пут ка Француској, „Завичај“ је један читав дан провео у познатом италијанском летовалишту Лидо ди Јесоло, на обали Јадранског мора.

Поред фестивалског наступа, било је времена за дружење са српским културно-уметничким друштвима из Париза, пре свега са СКУД-ом „Бисери“ и СКУД-ом „Извор“ и бројне излете и посете музејима „града светлости“.

Чланови Етно удружењем „Завичај“, наступили су са фолклорном групом из Бугарске и СКУД-ом „Св. Илија“ из Лондона, у сали српске цркве „Свети Сава“ у Паризу. Том приликом, домаћин члановима „Завичаја“ и српском ансамблу из Лондона, био је СКУД „Извор“ из Париза.

Током боравка у главном граду Француске, у два наврата организовано је дружење са члановима СКУД-а „Бисери“. Најпре, као заједничка проба два ансамбла у просторијама овог српског фолклорног ансамбла са дружењем уз песму и игру а након радне пробе и праћењем преноса кошаркашке утакмице Србија-Литванија у оквиру Европског првенства које се одржавало управо у Француској. Друго дружење организовано је на дан поласка „Завичаја“ из Париза, у недељу, 20. септембра, у „Нашој кући“ (кући коју је српски ансамбл добио на коришћење од стране своје општине у Паризу), уз роштиљ и овог пута, неизбежну песму и игру. Чланови „Бисера“, као добри домаћини, били су и водичи на излету на брдо Мортнмери и обилазак катедрале на овој локацији града Париза.

Поред наступа и дружења са члановима српских фолклорних ансамбала у Паризу, чланови „Завичаја“ посетили су Версај и обишли врт и дворац Луја 14-тог, музеј Лувр и Орсеј, Нотрдам, Дизниленд, Тријумфалну капију, Ајфелов торањ, Јелисејска поља, трг Трокадеро и били на крстарењу реком Сеном.

На путу ка Србији, чланови „Завичаја“ посетили су популарну манифестацију „Октобарфест“ у Минхену и обишли централну зону овог града уз пратњу уметничког руководиоца СКУД-а „Соко“ из Минхена, а истог дана и Салзбург у Аустрији, где су домаћини били чланови руководства и фолклорног ансамбла СКУД-а „Стеван Синђелић“ из овог предивног града у Аустрији. Између осталих знаменитости Салзбурга, ансамбл „Завичаја“, обишао је и родну кућу Волфранга Амадеуса Моцарта у овом граду подно Алпи, а на самој граници са суседном Немачком.

zavicaj-u-parizu-2015-01

 

Најновија брошура

brosura_m