Izaberite stranicu

Злакуса и Град Ужице представљени на Данима срспке културе у Истри Етно удружење „Завичај“ приредио три велика концерта у Пули, Ровињу и Умагу

Етно удружење „Завичај“ и трубачки оркестар Ивана Јовановића из Ужица, по позиву Заједнице Срба у Истри, представили су туристичке потенцијале села Злакусе и Града Ужица на Деветим данима српске културе у Истри, у периоду од 15. до 19. августа 2017. године.

На већ устаљеној манифестацији у градовима Пули, Ровињу и Умагу, Етно удружење „Завичај“ се представило својим културно-уметничким програмом у трајању од  два сата пред више хиљада туриста и мештана у коме су учествовали омладински фолклорни ансамбл, певачка група, дует фрулаша и чланови народног оркестра. Програм су зачинили чланови трубачког оркестра Ивана Јовановића из Ужица, овогодишњег добитника златне трубе на Сабору трубача у Гучи. Културно уметничком програму на трговима у ова три туристичка места на западној обали Истре претходило је отварање ове менифестације у велелепном здању Дома  бранитеља (некадашњи дом ЈНА) у Пули где су били постављени штандови Етно удружења „Завичај“ на коме се званицама и гостима служио свадбарски купус и пребранац, спремани у традиционално злакушком  посуђу од стране домаћице Мирке Шуњеварић из Злакусе, презентовао стари грнчарски занат од стране мајстора лончара Милете Лазића, као и презентација израде народних ношњи и традиционалних накита од стране чланица Сектора за старе занате Етно удружења „Завичај“. Такође, чланови ликовне секције „Завичаја“, сликари Василије Терзић и Милош Глишић, приредили су изложбу својих слика у холу овог здања које је својевремено градио Франц  Јосиф. Отварању манифестације, као и концерту Етно удружења „Завичај“ и трубачког оркестра из Ужица присуствовали су Амбасадор Републике Србије у Хрватској, Мира Николић, генерални конзул Републике Србије у Ријеци, Горан Марковић, председник Српског народног већа, Саша Милошевић, представници српске заједнице у Хрватској, представници Града Пуле и представници осталих националних мањина у Истри. Поред српских, хрватских и италијанских званичника из Истре, Ријеке и Загреба, присутнима се испред Града Ужица обратио члан Градског већа Града Ужица, Видоје Дрндаревић, који је имао времена за време отварања манифестације да разговара са представницима Срба у Истри као и представницима градова Пула, Умаг и Ровињ. Представљање Злакусе пропраћено је и кроз локалне медије и чланком у Гласу Истре.

Zavicaj-u-Puli_0

„По речима организатора, Заједнице Срба у Истри, претходних година на овој манифестацији су се представљали градови и велики туристички центри, као што су Београд (у два наврата), Краљево, Чачак, Златибор, Лесковац а ово је био први случај да се у Истри представило једно село, са територије Града Ужица. Мислим да смо оправдали указано поверење и да смо представили комплетну понуду нашег краја почев од старих заната, преко гастрономије па до фолклора. Сам културно-уметнички програм је одлично поздрављен од стране присутних на препуним трговима који нису крили одушевљење а у сва три града (Пули, Ровињу и Умагу) публика је заједно са члановима фолклорног ансамбла Етно удружења „Завичај“, уз пратњу трубачког оркестра одиграла ужичко коло након завршеног конецрта. Посебна атракција у Умагу је био туристички воз који је у дужини од 10км возио чланове фолклорног ансамбла и трубачког оркестра а кога су сви туристи из хотела, паркова и плажа фотографисали и снимали, поздрављајући махањем и аплаузима звуке трубе и песме која је допирала из воза. Бројна публика и позитивна атмосфера били су велики подстрек за чланове фолклорног ансамбла да дају свој максимум и приреде одличан наступ у трајању од два сата иако се наступало у веома тешким временским условима услед надпросечно високе температуре за овај крај Медитерана. Посебну завхалност дугујемо домаћинима, господину Миомиру Јеремићу из Пуле, председнику Заједнице Срба у Истри и Цветку Јовановићу из Умага, као и Српском културном друштву „Просвјета“ из Умага, без којих сигурно ова манифестација Срба у Истри не би могла да траје пуних девет година. Значајна је била и помоћ Града Ужица који је омогућио одлазак трубачког оркестра за Пулу јер без оркестра Ивана Јовановића манифестација не би изгледала као што је изгледала“ – председник Етно удружења „Завичај“, Саша Дрндаревић.

Најновија брошура

brosura_m