Zlakusa i Grad Užice predstavljeni na Danima srspke kulture u Istri Etno udruženje „Zavičaj“ priredio tri velika koncerta u Puli, Rovinju i Umagu

Etno udruženje „Zavičaj“ i trubački orkestar Ivana Jovanovića iz Užica, po pozivu Zajednice Srba u Istri, predstavili su turističke potencijale sela Zlakuse i Grada Užica na Devetim danima srpske kulture u Istri, u periodu od 15. do 19. avgusta 2017. godine.

Na već ustaljenoj manifestaciji u gradovima Puli, Rovinju i Umagu, Etno udruženje „Zavičaj“ se predstavilo svojim kulturno-umetničkim programom u trajanju od  dva sata pred više hiljada turista i meštana u kome su učestvovali omladinski folklorni ansambl, pevačka grupa, duet frulaša i članovi narodnog orkestra. Program su začinili članovi trubačkog orkestra Ivana Jovanovića iz Užica, ovogodišnjeg dobitnika zlatne trube na Saboru trubača u Guči. Kulturno umetničkom programu na trgovima u ova tri turistička mesta na zapadnoj obali Istre prethodilo je otvaranje ove menifestacije u velelepnom zdanju Doma  branitelja (nekadašnji dom JNA) u Puli gde su bili postavljeni štandovi Etno udruženja „Zavičaj“ na kome se zvanicama i gostima služio svadbarski kupus i prebranac, spremani u tradicionalno zlakuškom  posuđu od strane domaćice Mirke Šunjevarić iz Zlakuse, prezentovao stari grnčarski zanat od strane majstora lončara Milete Lazića, kao i prezentacija izrade narodnih nošnji i tradicionalnih nakita od strane članica Sektora za stare zanate Etno udruženja „Zavičaj“. Takođe, članovi likovne sekcije „Zavičaja“, slikari Vasilije Terzić i Miloš Glišić, priredili su izložbu svojih slika u holu ovog zdanja koje je svojevremeno gradio Franc  Josif. Otvaranju manifestacije, kao i koncertu Etno udruženja „Zavičaj“ i trubačkog orkestra iz Užica prisustvovali su Ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj, Mira Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, Goran Marković, predsednik Srpskog narodnog veća, Saša Milošević, predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici Grada Pule i predstavnici ostalih nacionalnih manjina u Istri. Pored srpskih, hrvatskih i italijanskih zvaničnika iz Istre, Rijeke i Zagreba, prisutnima se ispred Grada Užica obratio član Gradskog veća Grada Užica, Vidoje Drndarević, koji je imao vremena za vreme otvaranja manifestacije da razgovara sa predstavnicima Srba u Istri kao i predstavnicima gradova Pula, Umag i Rovinj. Predstavljanje Zlakuse propraćeno je i kroz lokalne medije i člankom u Glasu Istre.

Zavicaj-u-Puli_0

„Po rečima organizatora, Zajednice Srba u Istri, prethodnih godina na ovoj manifestaciji su se predstavljali gradovi i veliki turistički centri, kao što su Beograd (u dva navrata), Kraljevo, Čačak, Zlatibor, Leskovac a ovo je bio prvi slučaj da se u Istri predstavilo jedno selo, sa teritorije Grada Užica. Mislim da smo opravdali ukazano poverenje i da smo predstavili kompletnu ponudu našeg kraja počev od starih zanata, preko gastronomije pa do folklora. Sam kulturno-umetnički program je odlično pozdravljen od strane prisutnih na prepunim trgovima koji nisu krili oduševljenje a u sva tri grada (Puli, Rovinju i Umagu) publika je zajedno sa članovima folklornog ansambla Etno udruženja „Zavičaj“, uz pratnju trubačkog orkestra odigrala užičko kolo nakon završenog konecrta. Posebna atrakcija u Umagu je bio turistički voz koji je u dužini od 10km vozio članove folklornog ansambla i trubačkog orkestra a koga su svi turisti iz hotela, parkova i plaža fotografisali i snimali, pozdravljajući mahanjem i aplauzima zvuke trube i pesme koja je dopirala iz voza. Brojna publika i pozitivna atmosfera bili su veliki podstrek za članove folklornog ansambla da daju svoj maksimum i prirede odličan nastup u trajanju od dva sata iako se nastupalo u veoma teškim vremenskim uslovima usled nadprosečno visoke temperature za ovaj kraj Mediterana. Posebnu zavhalnost dugujemo domaćinima, gospodinu Miomiru Jeremiću iz Pule, predsedniku Zajednice Srba u Istri i Cvetku Jovanoviću iz Umaga, kao i Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“ iz Umaga, bez kojih sigurno ova manifestacija Srba u Istri ne bi mogla da traje punih devet godina. Značajna je bila i pomoć Grada Užica koji je omogućio odlazak trubačkog orkestra za Pulu jer bez orkestra Ivana Jovanovića manifestacija ne bi izgledala kao što je izgledala“ – predsednik Etno udruženja „Zavičaj“, Saša Drndarević.

Najnovija brošura

brosura_m