ZLAKUSA PIŠE STIHOVE I ROMANE PREKO OKEANA

Zlakusa je inspiracija za mnoge umetnike – keramičare, slikare, vajare, fotografe ali i za književnike. Nađe se i po neko drugo selo u nekom od književnih dela ali da se jedno selo nađe u više dela jednog autora to je retkost – Zlakusa je selo koje se pojavljuje kako u prozi tako i u poeziji romanopisca i pesnikinje, Vasiljke Marić iz Sidneja…

Vasiljka Marić, književnica iz dijaspore, iz daleke Australije, sva svoja nova književna dela promoviše u Terzića avliji u Zlakusi prilikom svakog svog dolaska u Srbiju ali i piše o ovom selu u njima. U romanu SNAGA U SUZAMA (2008. godina) opisuje svoj boravak u Terzića avliji a u zbirci pesama ZAVEŽLJAJ(2011. godina) objavljuje čak tri pesme vezane za Zlakusu i Terzića avliju –«Brezova soba», «Poema Terzića avliji» i «Hvala ti sine!». Od pet objavljenih književnih dela u periodu 2005-2011. godine, Vasiljka u dva po nekoliko strana posvećuje Zlakusi.

Ako jednog dana MZ Zlakusa bude došla na ideju dodeljivanja titula počasnih građana Vasiljka sigurno zaslužuje da bude pri vrhu tog spiska… u svakom slučaju njeni stihovi odštampani na kožnom svitku biće čuvani u Terzića avliji i uramljeni krasiti zidove «brezove sobe» u etno parku.

 

 

Najnovija brošura

brosura_m