Zlakusa u pesmi i igri 2013.

U subotu i nedelju, 6-7. Jula održan je osmi po redu Sabor izvornog stvaralaštva matice i dijaspore „Zlakusa u pesmi i igri“, u organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“ i Etno parka „Terzića avlija“, a pod pokroviteljstvom Grada Užica.

Prvog dana Sabora održan je takmičarski deo za izvorne pevačke grupe u kategorijama pevanja na bas i iz vika (kajde).  Po oceni stručnog žirija u čijem sastavu su bili etnomuzikolozi Marta Gajić i Ivana Nedić proglašene su po tri prvoplasirane pevačke grupe u četiri kategorije i izabran je i sveukupni pobednik Sabora kome je dodeljen prelazni pehar Zlakuški pobednik, koji se prenosi svake godine iz ruke u ruku najboljim na Saboru i čuva se u vitrinama najuspešnije grupe do sledećeg Sabora. Prvoplasirani po kategorijama su:

– muška pevačka grupa (pevanje na bas) – KUD Momčilo Tešić, Požega

– ženska starija pevačka grupa (pevanje na bas) – Ljubićanke, Čačak

– ženska mlađa pevačka grupa ( pevanje na bas) – KUD Oplenac, Topola

– kajde – Nova Varoš

Sveukupni pobednik Sabora je pevački duet iz Nove Varoši koji je ovu titulu poneo i na prethodnom Saboru 2012. godine tako da drugu godinu zaredom će u svojim vitrinama čuvati prelazni pehar Sabora u Zlakusi. Pored ovih nagrada  dodeljene su i dve specijalne nagrade i to pevačkoj grupi KUD-a Oplenac za interpretaciju starijeg dvoglasnog pevanja u kategoriji mlađih pevačkih izođača i pevačkoj grupi Prelo iz Beograda za jedinstven nastup u revijalnom delu programa.

zlakusa-u-pesmi-i-igri

U revijalnom delu programa nastupili su KUD Milan Đ. Milićević iz Ripnja, KUD Oplenac iz Topole, KUD Boško Vujadin iz Istočnog Sarajeva, dečiji ansambal Etno udruženja „Zavičaj“ i trubački orkestar Branka Ostojića.

Drugog dana Sabora održana je revijalno Raspevana avlija – veče sa vokalnim solistima koji u pratnji narodnog orkestra izvode stare srpske pesme. Ovog puta je vokalne soliste pratio dečiji narodni orkestar Etno udruženja „Zavičaj“. Iste večeri održan je celovečernji koncert Zavičaja na kome su nastupili svi ansambli, pevačke grupe, frulaška grupa i orkestar Zavičaja, kao i gosti, veterani KUD-a Sevojno i kluba penzionera 3-K iz Užica.

Najnovija brošura

brosura_m